Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

 Bertha György Művelődési Ház

1930. október 19-én szentelte fel Gróf Mikes János megyéspüspök azt az impozáns épületet, amely a mai napig Rábahídvég kulturális életének központja.  A jelenleg helyi védettség alatt álló Bertha György Művelődési Ház a névadó Bertha György földbirtokos jóságának és a korabeli földművelésügyi tárcának köszöni létezését. Az építkezés 1929 szeptemberében kezdődött, Hochholtzer Ödön építészmérnök tervei alapján.
Az avató után a rábahídvégiek gyorsan belakták a házat. Az épület fennállásának közel 100 évére visszatekintve ma már bátran kijelenthetjük, hogy jó döntést hoztak az elődök, amikor - falusi viszonylatban - a kultúrának egy ekkora palotát emeltek. Az utódok pedig az elmúlt évtizedek során azóta is igyekeznek minden lehetséges módon élni a hely adta lehetőségekkel.
1930 óta a legnagyobb felújítás 2011-2014 között történt, az IKSZT pályázatnak és önkormányzatunk jelentős anyagi támogatásának köszönhetően.
A 21. század igényeihez igazított közösségi színtér ad otthont továbbra is a Rábahídvégen működő kulturális közösségeknek, művészeti csoportoknak, kluboknak, szakköröknek, képzéseknek, ismeretterjesztő előadásoknak, kiállításoknak, műsoros rendezvényeknek, itt készítjük elő a kirándulásokat és a hagyományőrző eseményeinket. Ezen kívül lehetőséget kínálunk a termek bérlésére is.
Célunk az, hogy a lakosság különböző rétegeinek az év minden szakában tudjunk valamilyen kikapcsolódást kínálni.  
A közművelődési programok mellett a Bertha György Művelődési Ház egyik földszinti terme ad helyet a Községi Könyvtárnak, mely a Könyvtári Szolgáltató Rendszerbe kapcsolódva folyamatosan frissíti dokumentumait. A könyvek, folyóiratok, DVD-k, CD-k kölcsönzése mellett lehet fénymásolni, nyomtatni, és természetesen internet használni.
Egy másik földszinti teremben a teleház működik, ahol informatikai és egyéb irodatechnikai szolgáltatásokkal állunk a látogatók rendelkezésére.

Rábahídvég Község Önkormányzata a közművelődési alapszolgáltatások ellátásának keretében a helyi közművelődés támogatását az alábbiak szerint biztosítja:
a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,
b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,
c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,
d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása, 
e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása.

A Bertha György Művelődési Ház legfontosabb küldetésének tekinti, hogy méltóképpen képviselje életre hívója és egyben névadója, a néhai Bertha György szellemét.
Ezen szellemiséget követve célul tűzzük ki, hogy tevékenységünkkel Rábahídvég lakosságát szolgáljuk.
Feltérképezzük a helyi igényeket.
Értékteremtés és értékmegőrzés! Gyűjtjük és közvetítjük a helyi, nemzeti és egyetemes értékeket.
Lehetőséget biztosítunk közösségek létrejöttéhez, segítjük azok fejlődését, formálódását.
A legfiatalabbaktól a legidősebbekig igyekszünk tevékenységünkbe bevonni Rábahídvég lakosságának minél nagyobb százalékát.

Mindehhez fontosnak tartjuk a településen élő személyekkel, a helyi, térségi, valamint megyei szervezetekkel és intézményekkel a jó kapcsolat kiépítését és fenntartását.
Borsitsné Pásti Rita
közművelődésszervező

Teleház

A rábahídvégi teleház 2003-ban jött létre, az azóta eltelt két évtized alatt a település szerves részévé vált. Akik a kezdetekkor gyerekként jártak ide, ma már felnőtt emberek. Újabb és újabb generációk adták egymásnak a stafétát a folyamatosan meg-megújuló eszközökön. Emellett mindvégig a lakosság rendelkezésére állt a teleház fokozatosan bővülő eszközparkja a különböző informatikai, irodatechnikai szolgáltatások területén. S bár az évek során a név többször is változott, volt, hogy E-magyarország pont, vagy Digitális Jólét Program pont néven szerepelt, a köznyelvben mindig is megmaradt teleháznak.
A teleház mozgalom hivatalosan már rég kihúnyt, ország szerte itt-ott máig található egy-egy működő teleház, mely parázsként őrzi az egykor remek országos szintű kezdeményezés fényét. Ilyen zsarátnok a mi teleházunk is itt Rábahídvégen.
Megváltozott a világ ez alatt a két évtized alatt, de van, ami nem változott: ma is szívesen látjuk a betérő vendégeket, legyen szó fénymásolásról, nyomtatásról, laminálásról, esetleg videójátékozásról. Amiben tudunk, állunk a rábahídvégi felnőtt és gyermek lakosság rendelkezésére.

Szolgáltatásinkról:
Irodai jellegű szolgáltatások:
- Nyomtatás/fénymásolás/szkennelés
(a hagyományos nyomtatási feladatok mellett tudunk akár A/3 méretű színes nyomtatást is,
fotónyomtatást - maximum A/4-es méretig)
- Laminálás (akár A/3-as méretben is)
- Spirálozás

Informatikai jellegű szolgáltatások:
szövegszerkesztés, kiadványkészítés (szórólap, plakát, névkártya, meghívó stb.)
számítógép használat
CD/DVD írás
 
A teleház nyári nyitva tartása:
Hétfő: Zárva
Kedd: 12:00-19:00
Szerda: 12:00 - 19:00
Csütörtök: 12:00 - 19:00
Péntek: 12:00 - 19:00
Szombat: 12:00-19:00
Vasárnap: Zárva

Elérhetőség: telehaz.rabahidveg@gmail.com

Irodatechnikai szolgáltatásokkal, internetezési, számítógéphasználati lehetőséggel, tanácsadási szolgáltatással várja kedves vendégeit, ügyfeleit Molnár Tibor Teleház vezető.